ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Хірургічне лікування хілоторакса у собаки. Клінічний випадок

Розповідає Олексій Португейс, провідний хірург ветеринарної клініки "Ексвет".

Хілоторакс — це скупчення в грудній порожнині хільозної рідини (хілусу), яка складається з лімфи та крапель жиру. Ця рідина здавлює легені та тварина не може дихати. Лікувати таку патологію складно, тому що наразі причина її виникнення достеменно невідома. Сенс лікування полягає в тому, щоби ця хільозна рідина не накопичувалася. 

До клініки надійшла собака, у якої виник спонтанний хілоторакс. Протягом тривалого часу ми регулярно, раз на 3-4 дні, дренували пацієнтці грудну порожнину, відкачували по 300-600 мл хілусу. В результаті власник погодився на проведення операції як кардинальний спосіб лікування. 

Є декілька описаних технік лікування цієї хвороби.  Вони мають різну ефективність. Кожний хірург обирає сам, яку застосувати. Найбільш стандартизований світовий підхід містить декілька процедур, що проводяться одночасно.

Лігування грудної лімфатичної протоки

Головна процедура — лігування грудної лімфатичної протоки у грудній порожнині технікою en bloc. Робимо доступ в грудну порожнину в районі 8-9-10 міжребер'я — для собак з правого боку, для котів з лівого, виділяємо повністю та беремо у єдину лігатуру весь компонент тканин між аортою та пограничним симпатичним стволом. Перев'язуються усі тканини, які там є. Це пов'язане з с тим, що відстежити та узнати, яка кількість лімфатичних судин заходить до грудної порожнини, дуже складно. Їх може бути 2, 3 та більше. Виділити одну судину неможливо: вони дуже тендітні, рвуться, а як порвуться, операція втрачає сенс.

Субтотальна перикардектомія

Процедура-доповнення — субтотальна перикардектомія, тобто усунення перикардіальної сумки. Ми видаляємо частину перикардіальної сумки, щоби звільнити серце. За деякими даними це зменшує рівень тиску у венозній системі, яка за зворотним зв'язком пов'язана з тиском у лімфатичній системі. Таким чином, коли ми знімаємо перикард, ми знижуємо тиск і в лімфатичній системі. Вважається, що цей метод працює, проте доказових досліджень немає. Не всі хірурги роблять перикардектомію.

Ефективність процедури лігування в цілому у світі складає близько 50-80% за різними даними. Рецидиви пов'язані з розвитком колатералей — резервних шляхів кровотоку. При лігуванні ми перев'язуємо судини, які знаходяться у блоці. Але можуть залишитися маленькі недорозвинені судини. Коли ми лігуємо, тиск підвищується, ці судини починають розвиватися. За 3-4 місяці трапляється рецидив, який лікувати складніше.

Емболізація лімфатичних судин

Існує інша хірургічна операція, яка дозволяє уникнути рецидивів — емболізація лімфатичних судин.
Сенс операції у тому, що ми заливаємо у лімфатичні судини спеціальний клей, текуча рідина проникає у будь-які судини, навіть у найменші, та повністю їх оклюдує (склеює). Таким чином отримуємо дуже високу імовірність того, що ми заблокували усі лімфатичні судини.

Операція складна.
Потрібно виділити судину у черевній порожнині, поставити туди катетер, провести через катетер контрастну рідину, переконатися, що ми знаходимося дійсно у лімфатичній судині, яка безпосередньо зв'язана з так званою хільозною цистерною у черевній порожнині, та після цього ввести туди клей. Клею потрібно вводити певну кількість. Він не має потрапити до краніальної порожнистої вени. Якщо потрапить, це може викликати оклюзію краніальної порожнистої вени та призвести до смерті. Для цієї процедури використовується спеціальне обладнання — рентгенівська система С-дуга. Ми це обладнання зараз маємо.

Але на той час такого специфічного обладнання у нас не було, тому ми застосували для лікування пацієнтки з хілотораксом стандартну техніку — лігування грудної лімфатичної протоки разом з субтотальною перикардектомією. Буквально наступного дня хілусу майже не було, а ще через 4 дні він пропав повністю. На момент написання статті пройшло близько місяця,  хілусу поки немає. Це дуже добре. Якщо через два місяці його не буде, то, скоріш за все, рецидиву не буде.

Рентген собаки з хілотораксом до операції лігування грудної лімфатичної протоки.Рентген собаки з хілотораксом до операції лігування грудної лімфатичної протоки.
Рентген собаки с хілотораксом після операції лігування грудної лімфатичної протоки. Тимчасово встановлений плевральний дренаж.Рентген собаки с хілотораксом після операції лігування грудної лімфатичної протоки. Тимчасово встановлений плевральний дренаж.
 

УСІ ТВАРИНИ

Що відбувається у стаціонарі ВРІТГіперадренокортицизм = Синдром Кушинга у тваринЦукровий діабет у тварини - що робитиЯк лікували перелом гомілки лису СанніОнкологія домашніх тварин - як можемо допомогтиСтерилізація безпритульних тваринПіоторакс у котів та собакТитр антитіл до вірусу сказу - як отримати сертифікат9 заповідей життя з тваринамиОтити у собак та котівЯк перейти з корму на натуральне харчуванняЧасті питання під час перевезення котів та собакПитання ветеринарному дерматологуПравила стаціонару інтенсивної терапіїДирофіляріоз у собак та котівЯк почистити зуби собаці або коту від нальоту та каменяХірургічне лікування хілоторакса у собаки. Клінічний випадокСтерилізація котів та собак: так чи ні?Дивертикул стравоходу внаслідок персистентної дуги аортиОсобливості догляду за тваринами з інвалідністюНоворічні небезпеки для тваринГрупи крови собак та котівЯк годувати тварину перед операцієюНавіщо тваринам стаціонар інтенсивної терапії

Рекомендовані статті

19.08.2023
Терапія, Поради власникам
Що відбувається у стаціонарі ВРІТ
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування
13.03.2023
Ендокринологія, Поради власникам
Гіперадренокортицизм = Синдром Кушинга у тварин
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування
11.02.2023
Ендокринологія, Поради власникам
Цукровий діабет у тварини - що робити
УСІ ТВАРИНИ | Догляд | Лікування

Поставити питання