ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Сечокам'яна хвороба котів

та інші захворювання сечовивідної системи: симптоми та лікування 

Розповідає Катерина Ігорівна Кіргетова, лікар інтенсивної терапії ветеринарної клініки "Ексвет".

Мочекаменна болезнь кошек

Захворювання нижніх відділів сечовивідних шляхів у котів Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) складають близько половини звернень до ветеринарного фахівця. 
Найчастіше звертаються зі скаргами на часте болісне сечовипускання, кров у сечі, вокалізацію, ігнорування лотка або непродуктивні спроби помочитися, вилизування області живота, нудоту та блювоту. Більшість власників помилково називають такий стан "сечокам'яною хворобою", "сечокам'янкою" та, у деяких випадках, ігнорують відвідування ветеринара.

Крім сечокам'яної хвороби існує велика кількість інших патології нижніх відділів сечовивідних шляхів: анатомічні аномалії, новоутворення, травми, уролітіаз, бактеріальний цистит, уретральні пробки, ідіопатичний цистит котів. Але справжня сечокам'яна хвороба — а саме присутність солей та конкрементів у нижніх відділах сечовивідної системи — зустрічається не так часто.

Сечокам'яна хвороба

Діагноз "сечокам'яна хвороба" встановлюють виходячи з даних анамнезу, даних огляду, візуальної діагностики (рентген, УЗД), аналізу сечі.
При виявленні великих конкрементів проводять хірургічне лікування, при виявленні солей — підбирають дієту, рекомендують збільшити вживання рідини, назначають симптоматичне лікування. 

Ідіопатичний цистит котів Feline Idiopathic Cystitis (FIC)

Найбільш поширеним захворюванням нижніх відділів сечовивідних шляхів у котів є ідіопатичний цистит. Причина цієї хвороби достеменно невідома, але наразі вважається, що  пусковим механізмом для розвитку цієї хвороби є стрес.
Симптоми: ігнорування лотка, прискорені позиви до сечовипускання, болісне сечовипускання, кров у сечі.
Лікування полягає у призначенні знеболювальних препаратів, контролі стресу, в деяких випадках потрібен тривалий прийом анксіолітичних препаратів (заспокійливе, антидепресанти).

Бактеріальний цистит

Запалення сечового міхура, викликане бактеріальною інфекцією, частіш за все зустрічається у літніх тварин, у тварин з супутніми захворюваннями, такими як цукровий діабет, хронічні вірусні інфекції, у  тварин на імуносупресивній терапії.
Симптоми аналогічні тим, що спостерігаються при ідіопатичному циститі, але лікування кардинально інше та полягає у підборі антимікробного препарату. Важливо відзначити, що вибір препарату, курс, шлях введення має визначатися строго ветеринарним фахівцем на основі бактеріологічного дослідження сечі. 

Обструкція уретри

У котів з FLUTD, через їх анатомічні особливості (уретра довга та вузька), нерідко може відбуватися обструкція уретри — закупорка слизовою/сольовою пробкою, або виникати сильний спазм уретри, що приводить до неможливості випорожнити сечовий міхур.
Симптоми містять у себе абдомінальний біль, млявість, вокалізацію, відсутність сечі у лотку при постійних спробах помочитися, блювота, відмова від  от корма.

Тварин з такими симптомами необхідно терміново доставити до ветеринарної клініки для надання невідкладної допомоги  — знеболення та забезпечення відтоку сечі
(катетеризація уретри, в деяких випадках відведення сечі безпосередньо з сечового міхура проколом або установкою спеціального катетера), проведення симптоматичної терапії, інфузійної терапії, корекції електролітних порушень.

Сприятливі фактори для захворювань нижніх відділів сечовивідних шляхів у котів та профілактика 

Розвитку FLUTD сприяють:  малорухливий спосіб життя, ожиріння, споживання малої кількості води, спільне проживання великої кількості котів на обмеженій території, недостатня кількість лотків у помешканні з кількома тваринами, стреси, відсутність різноманітності навколишнього середовища.

Відповідно до цих факторів, заходи профілактики: активні ігри, контроль ваги, використання фонтанчиків для пиття, достатня кількість лотків (на 1 більше, ніж котів у домі), місця для усамітнення, збагачення довкілля (іграшки, "зони відпочинку", вигул, будиночки та укриття, розташовані на висоті).

Якщо у котика все ж з'явилися симптоми FLUTD, не варто відкладати візит до ветеринарного лікаря.
Лікар встановить діагноз за допомогою огляду, діагностичних заходів (УЗД, аналізи крови, сечі, рентген, цистоскопія), призначить лікування, допоможе підібрати раціон та надасть рекомендації щодо профілактики та рецидивів.

У випадку, якщо котик не може помочитися, терміново звертайтеся до ветеринарної клініки!

Ветеринарна клініка "Ексвет" працює цілодобово.

КОТИ

Видалення пухлини головного мозку у кішкиЯк покращити навколишнє середовище домашніх котівЦистити у котів - що нового у лікуванніНавіщо здавати Т4 або Коти та гіпертиреозХілоторакс у кішки - клінічний випадокБіль у котів - ознакиКішка Акуліна - жертва петардиУ кота поліп - це небезпечноСтерилізація кішки - як обрати клінікуКонтузія легень та переломи кінцівок — кішка впала з висотиГідроцефалія у кошеняти- особливий клінічний випадокЯк видалили пухлину на лапі у котаЯк доставити кота у клінікуХірургічне лікування назофарінгеального стенозу та хіатальної грижі у кішки. Клінічний випадокСечокам'яна хвороба котівВірусні захворювання. Коронавірус котівТрихобезоар: що це таке, симптоми, лікуванняПерітонео-перикардіальна грижа у кішкиХронічна ниркова недостатність у котівТоксикологія котівКоти летять. З віконСеквестр рогівки у котаЧому краплі від бліх для собак небезпечні для котівАтопічний дерматит котівКоти з кулями

Рекомендовані статті

29.11.2023
Неврологія, Хірургія
Видалення пухлини головного мозку у кішки
КОТИ | Лікування
КОТИ | Догляд
27.04.2023
Терапія, Поради власникам
Цистити у котів - що нового у лікуванні
КОТИ | Лікування

Поставити питання