ВЕТЕРИНАРНА КЛІНІКА В ОДЕСІ
(048) 706 59 06
ru
|
ua
|
Форма зв'язку

Стерилізація самиць декоративних щурів

Розповідає Анастасія Володимирівна Антоненко - лікар-екзотолог ветеринарної клініки "Ексвет".

Лікар-екзотолог Анастасія Антоненко зі своєю пацієнткою - самицею декоративного щура після стерилізації

Щурам, особливо самкам, вкрай бажано проводити планову оваріогістеректомію. Це знижує ймовірність виникнення новоутворень молочних залоз та аденоми (пролактиноми) гіпофіза, а також виключає ймовірність запальних та онкологічних процесів матки та яєчників. На поведінку операція також впливає позитивно. Щуриці стають менш дратівливими, оскільки їх не мучать гормональні сплески через течку. Адже течка у щуриць починається в 5 тижнів, та відбувається кожні 2-3 дні тривалістю до 12 годин!

Оптимальний вік для максимального ефекту від стерилізації 3-7 місяців, але операція і у старшому віці має сенс (обговорюється індивідуально з лікарем).

Ми проводимо таку операцію за допомогою інгаляційної (газової) анестезії. Вона вважається найконтрольованішою та максимально безпечною для гризунів. Перед операцією вводимо знеболювальні препарати, оскільки препарати для інгаляційної анестезії не мають знеболювального ефекту. Потім на мордочку тваринки надягаємо маску, через яку вона отримуватиме інгаляційну суміш. Тих, хто дуже панікує, можна посадити в бокс, в який подається та сама суміш, і тільки після засипання одягнути маску. Після завершення операції маску знімаємо, тварина досить швидко видихає весь газ, тому відразу прокидається й почувається добре.

Екзотолог та анестезіолог підготували щуриху до стерилізації
На щуриці маска для інгаляційного наркозу

Шов після такої операції невеликий, зазвичай 6-8 мм. Може бути більше у самиць із зайвою вагою, або якщо вже є патологічний процес у матці та яєчниках. Для того, щоб щуриця не згризла шов, виконуємо скорочення різців, які відростають за кілька днів до норми.

Шов після стерилізації у декоративного щура зазвичай невеликий
Підрізані зубки у щуриці за кілька днів відростають до норми

Після такої операції тварина почувається добре та може цього ж дня повернутися до звичайного життя (з невеликими обмеженнями для безпеки, про які розповість лікар).

Рекомендовані статті

ЕКЗОТИ | Догляд | Лікування
ЕКЗОТИ | Лікування
25.09.2023
Поради власникам
Як поділити таблетку на 6/10/40 частин
ЕКЗОТИ | Догляд

Поставити питання